Nog een golf...
8 juli 2021 - Moditlo Game Reserve, Zuid-Afrika
Het moment dat we ons ticket boekten zagen we de COVID cijfers omhoog gaan maar hoewel dit inmiddels de vierde Corona golf is die ik meemaak, nog steeds was ik aan het begin in volle ontkenning; deze zal vast niet zo erg zijn als de vorige. Ik zat er volledig naast…
Waar de eerste golf Zuid Afrika volledig lam legde door een strikte lockdown en er zelfs als enige land ter wereld ondersterfte werd gemeld doordat er minder moorden en auto-ongelukken waren zonder dat COVID echt problemen gaf, kwam de tweede golf als complete verrassing en legde die de zorg helemaal plat. Vooral in de steden werden de IC’s overspoeld door mensen en was ‘code zwart’ snel bereikt. Leeftijdlimiet was 40 jaar, daarboven was er geen bed voor je beschikbaar. Maar ook voor de 29 jarige gezonde vrouw was geen bedje meer over, die werd op de afdeling door de familie handmatig beademd. Zij stierf als een van de weinige wel met een familielid aan haar zijde. Ik hoorde de verhalen toen ik in Malawi was en nu hoor ik ze uit eerste hand, van de intensivist die dag en nacht werkte en zelf COVID opliep. Gelukkig zijn de meeste zorgverleners hier nu gevaccineerd want ze zijn nog harder nodig in de huidige golf dan de tweede. Die aantallen zijn al hoger dan de vorige piek en deze top is nu nog niet in zicht…
De dag nadat we aankwamen werd daarom lockdown level 4 aangekondigd. Beetje zoals winter in Nederland: avondklok, horeca dicht, scholen dicht, geen bezoek, thuiswerken en een totale alcoholban. Uiteindelijk is vooral dat laatste werkzaam gebleken; geen dronken mensen betekent minder ongelukken en geweld dus meer bedden vrij voor COVID patiënten. De rest van de maatregelen is vooral vervelend op papier, maar niemand houdt zich er echt aan. Ook hier zijn velen afhankelijk van dagloon, de groentemarkt en openbaar vervoer.
Ondertussen worden ruim 25.000 mensen per dag hier positief getest, op een bevolking van bijna 60 miljoen. Ruim 35% van de tests komen positief terug en bijna 500 mensen sterven per dag door COVID, al wordt er geschat dat dit 3-4x zo hoog is. Zo snel als de besmettingen gaan, zo langzaam gaat de vaccinatiecampagne die getekend wordt door corruptie en verkeerde beslissingen. AstraZeneca werd weggegooid of verkocht omdat het niet werkte om de Zuid Afrikaanse variant te voorkomen, Janssen werd gestopt vanwege de bijwerkingen en andere soorten zijn er niet. Anders dan in Malawi wil hier ruim 80% van de bevolking graag gevaccineerd worden, maar slechts 0.8% van de bevolking is volledig gevaccineerd dus het einde is nog niet in zicht…
Dat is ook te merken in dit ziekenhuis. Waar ze de vorige golven waren voorbereid op het ergste bleek het allemaal mee te vallen. De gedoneerde tent stond ook hier te verstoffen. Maar nu liggen de 25 bedden vol. IC bedden zijn er niet, de ernstig zieken sterven onderweg. Geplande operaties worden uitgesteld maar gelukkig niet van de man die we vandaag opereerde, zijn operatie was al zo vaak uitgesteld dat zijn scheefgegroeide botten opnieuw gebroken moesten worden. Al zes weken lag hij in bed te wachten op een operatie nadat hij in een auto-ongeluk twee armen en een been gebroken had. Hij had geluk dat hij geen COVID had opgelopen, zijn buurman helaas wel. Die ging met gebroken been zonder de operatiezaal te zien direct door naar de COVID afdeling.
COVID legt het hele ziekenhuissysteem weer plat. En de hele economie. De indirecte gevolgen worden steeds zichtbaarder. Op verloskunde zijn de tienerzwangerschappen van 500 naar 700 per maand gestegen en op de kinderafdeling liggen voor het eerst sinds jaren weer ondervoede kinderen. Het gros van de mensen hier verdiend hun geld met toerisme, maar die zijn er al maanden niet. Ernstige HIV/AIDS gevallen worden weer gezien doordat chronisch zorg en HIV testen lange tijd niet gedaan werden.
Het is hier een grote chaos maar gelukkig kan ik me in het ziekenhuis afzijdig houden van de COVID zorg. Bevallingen blijven komen, keizersnedes blijven nodig en iedereen is maar wat blij als ik ze doe! Kom maar op met die geboortegolf!
Willy:8 juli 2021Prachtige foto’s maar wat een indringend verhaal. Fijn dat je het mooie werk af kan wisselen met de overweldige natuur van Zuid-Afrka.
Richard:8 juli 2021Werk aan de winkel dat wordt overwerken maar gelukkig ben je ook af en toe in de wolken
Theo:8 juli 2021“Kom maar op met die geboortegolf” ? Kom maar op met Nicole!
Safa:8 juli 2021Je bent hard nodig lieverd, heel knap werk doe je!!
Maaike:10 juli 2021Pff heftig om daar middenin te zitten.. Gelukkig ben je met open armen ontvangen en zijn ze ontzettend blij met je daar. En kun je af en toe je hoofd leegmaken met zo'n prachtige wandeling! Heel bijzonder die foto's zo naast elkaar, wie had dat gedacht in 2009? Veel liefs!
Silvia:12 juli 2021Let goed op jezelf!